Samsa Dessert (Samsa Milfoy Tatlisi)
½ kg listového těsta filo listů ( nebo listového těsta)
200 g lískových / vlašských ořechů, drcených
3 lžíce cukru,
2 lžičky skořice
1 vejce
Sirup :
2 hrnky cukru
2 - 2 ½ hrnku vody
1 lžička citronové šťávy
Ingredience na sirup dáme do hrnce a přivedeme k varu. Poté, vařit 5-8 minut. Nechte sirup důkladně vychladnout
.
V míse smícháme vaječný bílek, cukr, lískové oříšky a skořici.
Z listového těsta ( filo těsta) si vyválíme podlouhlé pláty na které umístíme do středu nachystanou náplň z oříšků. Uzavřeme konce a volné delší konce plátu přehneme přes sebe. Vytvoříme tak malý závin.
Pak otočíme zavinutou stranou dolů a přeneseme na plech s pečícím papírem.nakrájíme závin na čtverce. Lze také jen naznačit a pak po upečení dokrojit.
Horní část čtverců podrápeme vidličkou a pomažeme celé žloutkem. Přeneseme n plech, kde celý závin složený ze čtverečků necháme jakoby v celku těsně u sebe, aby nám náplň nevytekla.
Pečeme na 200°C do zhnědnutí. Polejeme sirupem a necháme cca 30 minut nasáknout a vyjmeme ze sirupu.
Zdroj: http://www.turkishfoodandrecipes.com/2009/10/samsa-desert-samsa-milfoy-tatlisi.html