...aneb malá exkurze do mé kuchyně

Samsa Dessert (Samsa Milfoy Tatlisi)

2014 samsa

 

½ kg listového těsta filo listů ( nebo listového těsta)

200 g lískových / vlašských ořechů, drcených

3 lžíce cukru, 

2 lžičky skořice 

1 vejce

 

Sirup : 

2 hrnky cukru 

2 - 2 ½ hrnku vody 

1 lžička citronové šťávy

 

Ingredience na  sirup dáme do hrnce a přivedeme k varu. Poté, vařit 5-8 minut. Nechte sirup důkladně vychladnout

V míse smícháme vaječný bílek, cukr, lískové oříšky a skořici. 

Z listového těsta ( filo těsta) si vyválíme podlouhlé pláty na které umístíme do středu nachystanou náplň z oříšků. Uzavřeme konce a volné delší konce plátu přehneme přes sebe. Vytvoříme tak malý závin.

Pak otočíme zavinutou stranou dolů a přeneseme na plech s pečícím papírem.nakrájíme závin na čtverce. Lze také jen naznačit a pak po upečení dokrojit.

Horní část čtverců podrápeme vidličkou a pomažeme celé žloutkem. Přeneseme n plech, kde celý závin složený ze čtverečků necháme jakoby v celku těsně u sebe, aby nám náplň nevytekla.

Pečeme na 200°C do zhnědnutí. Polejeme sirupem a necháme cca 30 minut nasáknout a vyjmeme ze sirupu.

 

Zdroj: http://www.turkishfoodandrecipes.com/2009/10/samsa-desert-samsa-milfoy-tatlisi.html