...aneb malá exkurze do mé kuchyně

Rose Desert (Gul Tatlisi)

 

2 hrnky hladké mouky (může být i polohrubá, lze použít 1 hrnek hladké a 1 hrnek polohrubé)

1 hrnek krupice

½ hrnku jogurtu

125 g měkkého tuku HERA

½ hrnku řepkového oleje ( myslím, že lze použít i slunečnicový)

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička vanilkového extraktu

špetka soli

 

Mandle, lískové ořechy nebo vlašské ořechy na ozdobu

 

Sirup:

3 šálky cukru

3 šálky vody

1 lžička citronové šťávy

 

Připravte sirup nejprve smícháním vody a cukru. Přiveďte k varu a za pár minut vmíchejte citronovou šťávu. Nechejte vychladnout.

Na těsto smíchejte jogurt, olej, margarín a krupici. Pak se pomalu přidá mouku a zbývající přísady a vytvoří měkké těsto. Těsto vyválejte cca na 0,5cm tloušťky.

Vykrajujte kolečka, která po 3ks skládejte vždy částečně přes sebe. Viz. Obrázek

Pak položte mandli, lískový ořech nebo ½ vlašského ořechu na okraj spodního kolečka jako na obrázku. 

Kolečka rozkrojíme na půl a pak jednotlivé pásy z koleček zarolujeme kolem ořechu, aby nám vznikl květ růže. viz obrázek.

 

rose desert gul tatlisi

 

Umístěte růže na pečící papír na plech a v předem vyhřáté troubě pečte na 180°C po dobu 20-25 minut nebo dokud se růže nezbarví do světle hněda. 

Vyndejte plech z trouby, růže přesuňte do hlubšího pekáčku a zalijte chlazeným sirupem. Můžete růže otočit i vzhůru nohama postupně, aby absorbovali sirup rovnoměrně. 

Já je neotáčela, jen občas přelévala lžící shora sirupem. V sirupu jsem je nechala cca 10 hodin, déle jsem neměla odvahu, ale dle původního receptu se mohou nechat v sirupu přes noc.

 

Převzato a upraveno ze stránky: http://www.turkishfoodandrecipes.com/2012/01/rose-desert-gul-tatlisi.html