Ma’mool - Daltové koláčky
Sladké podávané na různých oslavách a svátcích Egypt
• 5 sklenic polohrubé mouky
• 1 a 1/2 sklenice másla
• 2-3 sklenice vlažného mléka
• kostka droždí
• 1 lžička cukru
Náplň:
• 750g datlí,(nebo datlové pasty)
• 1/2 lžíce másla
• 1 lžička skořice
• 1 lžíce citronové šťávy
Mouku, sůl a rozpuštěné máslo důkladně zpracujeme rukama a odstavíme. Z trochy mouky, vlažného mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek a necháme 15 minut přikryté na teplém místě.
Do vykynutého kvásku přidáme zbytek mléka, přimícháme a pak smícháme s prvním odleželým těstem a znovu dobře promícháme.
Datle povaříme v troše vody kolem 6-7 minut, dokud nezměknou. Přidáme citronovou šťávu, rozmixujeme a necháme vychladnout.
Z těsta si odebereme malý kousek a uděláme kuličku, kterou rukou rovnoměrně rozprostřeme do ne moc tenkého kolečka, doprostřed dáme asi tak lžičku datlové náplně a pěkně všechny okraje zavineme.
Koláčky poklademe na plech a v troubě pečeme 20-25 minut cca na 180 stupňů dozlatova.
Po upečení horké balíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem (stejně jako vanilkové rohlíčky na vánoce).
Zdroj: http://rodina.cz/