...aneb malá exkurze do mé kuchyně

Ma’mool - Daltové koláčky

 

Sladké podávané na různých oslavách a svátcích Egypt

 

• 5 sklenic polohrubé mouky 

• 1 a 1/2 sklenice másla 

• 2-3 sklenice vlažného mléka

• kostka droždí 

• 1 lžička cukru 

 

 Náplň:  

• 750g datlí,(nebo datlové pasty) 

• 1/2 lžíce másla 

• 1 lžička skořice

• 1 lžíce citronové šťávy 

 

Mouku, sůl a rozpuštěné máslo důkladně zpracujeme rukama a odstavíme. Z trochy mouky, vlažného mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek a necháme 15 minut přikryté na teplém místě.

Do vykynutého kvásku přidáme zbytek mléka, přimícháme a pak smícháme s prvním odleželým těstem a znovu dobře promícháme. 

Datle povaříme v troše vody kolem 6-7 minut, dokud nezměknou. Přidáme citronovou šťávu, rozmixujeme a necháme vychladnout.

Z těsta si odebereme malý kousek a uděláme kuličku, kterou rukou rovnoměrně rozprostřeme do ne moc tenkého kolečka, doprostřed dáme asi tak lžičku datlové náplně a pěkně všechny okraje zavineme.

Koláčky poklademe na plech a v troubě pečeme 20-25 minut cca na 180 stupňů dozlatova.

Po upečení horké balíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem (stejně jako vanilkové rohlíčky na vánoce).

Zdroj: http://rodina.cz/