...aneb malá exkurze do mé kuchyně

Medovník alias RYŽIK

 2013 medovnik lazne

Suroviny:

Těsto :

100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1 velká lžíce sody,
2 vejce,
500g mouky (250g žitné a 250g hladké mouky)

Krém :

250g másla - 300g másla ( klidně stačí těch 250g)
Moučkový cukr dle chuti ( cca 100g)
Uvařený vychladlý puding ( z 1 ks balíčku vanilkového pudingu a 250ml mléka)

 2 kelímky zakysané smetany

Postup

 

Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce.

Mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. 
Po mírném vychladnutí přidáme obě mouky.

Těsto řádně promícháme, lze je vyhodit na vál a ručně propracovat , pak dát zpět do hrnce, přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. V originálním receptu je 1 hodina, ale cca 20 minut stačí.
Poté z těsta vytvoříme 6 - 9 dílů a z každého dílu vyválíme na pečícím papíře slabou placku o průměru cca 21cm. Čím víc budou placky tenčí, tím bude medovník víc jako kupovaný.
S papírem přendáme na plech a dáme ji péci.
Pečeme na 220 – 230 stupních Celsia cca 5 minut - jakmile placka zhnědne.

Pokud je placka po upečení tvrdá, po promazání krémem do 3 dnů změkne.
Pokud ji upečeme „tak akorát“, že nemá okraje tmavší a placka je měkká i po upečení, je pak dort měkký už druhý den.

Placky pak sejmeme z pečícího papíru a poupravíme ostrým nožem tvar a popřípadě i velikost, aby nám pěkně seděly placky na sebe.

Nachystáme si krém smícháním másla a cukru a po našlehání postupně zašleháváme vychladlý puding. Všechny suroviny by měly mít zhruba stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Puding po uvaření hned přikryjeme mikrotenovým sáčkem a utěsníme na povrchu, aby neměl po vychladnutí škraloup.

Placky pak promazáváme střídavě zakysanou smetanou a krémem. Po slepení, omažeme boky i horní část dortu a celý dort obalíme (obsypeme) mletými ořechy, které můžeme smíchat s odřezky, které nám zbyly po úpravě placek.

Dort dáme do chladničky a necháme rozležet dle upečených placek ( průměrně cca 3 dny).

 převzato od uživatele HeRa z webu http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=479&t=16308