...aneb malá exkurze do mé kuchyně

Vrstvený jablkový dort

2014 sypany jablkovy dort

 

Suroviny:

1 hrnek dětské krupičky
1/2 hrnku jemně mletých vloček
1/2 hrnku mletých ořechů
1/2 hrnku třtinového cukru (v nouzi poslouží i krystal)
1 lžičku mleté skořice
1 kypřicí prášek do pečiva
asi kilo jablek, nastrouhaných nahrubo (šťavnaté)
půl hrnku rozpuštěného másla
(tedy z půl kostky másla, jedná se o 125 gramů - nevadí, když bude ždibet chybět či naopak přebývat)

 

Postup

Nejprve si rozpálíme troubu na 180 stupňů.

Vezmeme si vhodně velkou mísu, do ní nasypeme všechny sypké ingredience. Začneme hrnkem dětské krupičky, přidáme půl hrnku vloček, půl hrnku ořechů a půl hrnku třtinového cukru. Přidáme lžičku skořice a balíček kypřicího prášku do pečiva a všechno pěkně zamícháme.

Nyní si nastrouháme nahrubo jablka. Pokud máme málo šťavnatá, přidáme k nim i trochu vody či obyčejné minerálky a zamícháme.

Pořádně si vymažeme dortovou formu a vysypeme ji hrubou moukou nebo strouhankou. Do vymazané a vysypané dortové formy nasypeme asi třetinu směsi a mírným potřásáním ji rovnoměrně rozprostřeme po dně formy. Můžeme si opatrně pomoci i rukou.

Na sypkou směs navrstvíme polovinu nastrouhaných jablek, uhladíme lžící a vsypeme další třetinu sypké směsi.

Opět rovnoměrně rozprostřeme, navrstvíme zbylá strouhaná jablíčka, pěkně uhladíme, jako kdybychom dělali omítku a zasypeme zbytkem sypké směsi.

Rozpustíme si máslo a rozpuštěným máslem polijeme povrch celého jablíčkového zázraku. Lijeme pokud možno rovnoměrně tak, aby se máslo dostalo na všechny plochy. Máslo vytvoří vrstvu na dortíku a pomalu se vsákne dovnitř. Dortík šoupneme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi půl až třičtvrtě hodiny. Stav upečenosti nekontrolujeme klasicky špejlí, ale pouze podle barvy povrchu dortíku. Ten musí být úplně dozlatova vypečený, bez jediné loužičky másla na křupavém povrchu. Vločky spečením s máslem krásně zkaramelizují, máslo dodá kyprost a hebkost a mleté ořechy zase nádhernou vůni. A přitom je to jednoduché až běda. V řezu sice dort nevypadá nic moc, ale šťavnatá jablka se jím celým prolnou. Dortík je křehký, ale pokud jsme opatrní, není problém dortík nakrájet jako klasický dort. Pokud se nám přesto kousek rozsype, nemá to na chuť vliv. Když použijeme šťavnatá jablka ( nebo přidáme do sušších trochu tekutiny, dortík bude kompaktnější. :-)

původní recept převzatý z http://madlinakuchyne.blog.cz/