Zuccotto
Suroviny:
Korpus :
4 vejce
tolik kolik váží celá vejce tolik polohr. mouky
tolik kolik váží celá vejce tolik cukr krupice
8 lžic horké vody
Žloutky, cukr a vodu našleháme do husté směsi a vmícháme mouku a sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia.
Náplň :
6 lžic amaretta nebo jiného likéru, já dávala domácí Beylies
140 g čokolády
120 g přesátého cukru
60 g másla
450 ml smetany na šlehání
4 lžičky instantní kávy
hrst posekaných mandlí
30 g práškového cukru
2 ztužovače šlehačky (nemusí být)
Postup
Tradiční florentský krémový zákusek se připravuje ve skleněné míse vyložené potravinářskou fólií nebo alobalem. Já měla mísu nerezovou a také to stačilo. Velikost mísy odvíjí spotřebu surovin. Uvedené suroviny jsou na mísu cca 22cm v průměru a 8 cm vysokou. Výšku klidně můžete mít větší, jen nedáte korpus až po horní kraj mísy.
Mísu si pokryjeme fólií a vyložíme nakrájeným korpusem. Já jsem nejprve z korpusu vykrojila kolo o něco menší než průměr mísy a zbytek nakrájela na pruhy cca 5 cm široké. Pruhy jsem vkládala do mísy kolem dokola obvodu a doplňovala zbytky korpusu, až byl celý vnitřek mísy kolem dokola a po dně zaplněn korpusem. Vznikla nám tak „piškotová mísa“. Korpus lze také nařezat na trojúhelníky a vyskládat je do mísy.
Likérem pokropíme piškot a nezapomeneme ani na vykrojené kolo, které nám zbývá. Bude nakonec zakrývat dno dortu.
Připravíme si šlehačkový krém:
Vyšleháme 300ml smetany ( lze přidat ztužovač ) do tuha a k ní pak jemně zašleháme 2 lžičky instantní rozpustné kávy a 50g postrouhané čokolády.
Krém rozetřeme po celé ploše korpusu v míse. V míse nám vznikne ještě nevyplněný střed, který zaplníme druhým krémem.
Druhý krém, jakési jádro dortu si připravíme takto:
Ve vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády ( 90g) a zatím než čokoláda trochu prochladne, umícháme změklé máslo se 120g cukru. Do vymíchaného másla s cukrem zašleháme prochladlou, ale tekutou čokoládu a přidáme 3 lžíce likéru na chuť.
Touto hmotou doplníme střed dortu a celý dort přikryjeme piškotovým kolem, které jsme si na začátku vykrojili z korpusu. Pokud jsme kolo nevykrojili, doplníme dno zbytky korpusu co nám zůstal po vyložení mísy. Celé to trochu přimáčkneme, aby se vše pěkně spojilo a dáme do chladničky nejlépe přes noc.
Druhý den vyklopíme dortík na talíř a opatrně sundáme fólii.
Celý dort potřeme krémem připraveným ze 150ml šlehačky ( lze přidat ztužovač ), 2 lžiček instantní rozpustné kávy a 30g cukru.
Povrch uhladíme a posypeme sekanými praženými mandlemi. Dort lze hned krájet, nebo se může nechat ještě krátce vychladit.
převzato od uživatele Pavlína B. z webu mimibazar.cz