...aneb malá exkurze do mé kuchyně

Zuccotto

2012 zuccotto


 

 

Suroviny:

 

Korpus :

 

4 vejce

tolik kolik váží celá vejce tolik polohr. mouky 

tolik kolik váží celá vejce tolik cukr krupice

8 lžic horké vody

 

Žloutky, cukr a vodu našleháme do husté směsi a vmícháme mouku a sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia.

 

Náplň :

 

6 lžic amaretta nebo jiného likéru, já dávala domácí Beylies
140 g čokolády
120 g přesátého cukru
60 g másla
450 ml smetany na šlehání
4 lžičky instantní kávy
hrst posekaných mandlí
30 g práškového cukru
2 ztužovače šlehačky (nemusí být)

 

Postup

 

Tradiční florentský krémový zákusek se připravuje ve skleněné míse vyložené potravinářskou fólií nebo alobalem. Já měla mísu nerezovou a také to stačilo. Velikost mísy odvíjí spotřebu surovin. Uvedené suroviny jsou na mísu cca 22cm v průměru a 8 cm vysokou. Výšku klidně můžete mít větší, jen nedáte korpus až po horní kraj mísy.

 

Mísu si pokryjeme fólií a vyložíme nakrájeným korpusem. Já jsem nejprve z korpusu vykrojila kolo o něco menší než průměr mísy a zbytek nakrájela na pruhy cca 5 cm široké. Pruhy jsem vkládala do mísy kolem dokola obvodu a doplňovala zbytky korpusu, až byl celý vnitřek mísy kolem dokola a po dně zaplněn korpusem. Vznikla nám tak „piškotová mísa“. Korpus lze také nařezat na trojúhelníky a vyskládat je do mísy.

 

Likérem pokropíme piškot a nezapomeneme ani na vykrojené kolo, které nám zbývá. Bude nakonec zakrývat dno dortu.

 

Připravíme si šlehačkový krém:

Vyšleháme 300ml smetany ( lze přidat ztužovač ) do tuha a k ní pak jemně zašleháme 2 lžičky instantní rozpustné kávy a 50g postrouhané čokolády.

 

Krém rozetřeme po celé ploše korpusu v míse. V míse nám vznikne ještě nevyplněný střed, který zaplníme druhým krémem.

 

Druhý krém, jakési jádro dortu si připravíme takto:

Ve vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády ( 90g) a zatím než čokoláda trochu prochladne, umícháme změklé máslo se 120g cukru. Do vymíchaného másla s cukrem zašleháme prochladlou, ale tekutou čokoládu a přidáme 3 lžíce likéru na chuť.

 

Touto hmotou doplníme střed dortu a celý dort přikryjeme piškotovým kolem, které jsme si na začátku vykrojili z korpusu. Pokud jsme kolo nevykrojili, doplníme dno zbytky korpusu co nám zůstal po vyložení mísy. Celé to trochu přimáčkneme, aby se vše pěkně spojilo a dáme do chladničky nejlépe přes noc.

 

Druhý den vyklopíme dortík na talíř a opatrně sundáme fólii.

 

Celý dort potřeme krémem připraveným ze 150ml šlehačky ( lze přidat ztužovač ), 2 lžiček instantní rozpustné kávy a 30g cukru.

 

Povrch uhladíme a posypeme sekanými praženými mandlemi. Dort lze hned krájet, nebo se může nechat ještě krátce vychladit.

 

 

 převzato od uživatele Pavlína B. z webu mimibazar.cz