Vánoční tvarohová štola
- bez kynutí, ale OBROVSKÁ nejen velikostí, hlavně CHUTÍ
POTŘEBNÉ PŘÍSADY NA TĚSTO:
5OOg HLADKÉ MOUKY
250g MĚKKÉHO TVAROHU
125g CUKRU KRYSTAL
2 VEJCE
150g TUKU(nejlépe másla)
1 a 1/2 PR.DO PEČENÍ
1 VANILKOVÝ .CUKR
ČOKOLÁDA
OŘÍŠKY
ROZINKY dle chuti
NA POTŘENÍ:
50g MÁSLA (rozpuštěné), CUKR MOUČKA, KAKAO
POSTUP PŘÍPRAVY:
Všechny přísady na těsto, mimo čokolády, ořechů a rozinek zpracujeme dohromady. Ke konci přidáme všechny dobroty( u nás se rozinky nejí, tak já mám bez nich).
Pak z hmoty uděláme placku ( já nevyvaluju, jen rukama roztáhnu). Pravá štola by se měla složit jinak,
ale já jen přeložím na půl a přenesu na plech vyložený papírem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečeme asi 45minut. Nemám přesný čas, zkouším špejlí..
Po vytažení z trouby potíráme rozpuštěným máslem. Nebojte se toho, štola snese hodně a to pak způsobí,
že zůstane dlouho vláčná. Posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s kakaem a necháme vychladit.
Nejlepší je, když se nechá uležet, zabalená ve fólii.
Děláme ji hlavně na Vánoce, protože nám chutná víc než vánočky.
Štólu jsem dělala podle tohoto receptu na vánoce 2011 poprvé a musím říci, že je jednoduchá na přípravu, velice dobrá a vydrží krásně vláčná dost dlouhou dobu. Moc všem doma chutnala a nezbyl ani ždibeček...
Dle receptu na MMB uživatelka Šárka H. (s-arka) ID 132137