Cheesecake s bílou čokoládou
Vynikající recept na světově oblíbený moučník z tvarohu - cheesecake. Receptů na cheesecake najdete na internetu mraky, já jsem zkusila recept své dcery, která jej našla na Youtube a je od Jimma Chapmana - originální video je v angličtině. Jelikož nevládnu angličtinou, využila jsem šikovnosti své dcery, která si recept a postup přeložila a dortík vyzkoušela.
Fotonávod zde: http://barika-myextraordinarylife.blogspot.cz/2014/10/cheesecake-s-bilou-cokoladou.html
Tento cheesecake je naprosto úžasný, jednoduchý a rychlý….
Suroviny:
Originální poměr surovin :
100g rozdrcených máslových sušenek
50g rozpuštěného másla
200g bílé čokolády
300ml smetany na šlehání
300g tučného tvarohu
½ čajové lžičky vanilkového aroma
100g tmavé čokolády
Upravené množství:
Jelikož jsem také trochu experimentovala, zkusila jsem si pohrát s množstvím surovin. Cheescake je i tak výborný.
Záleží na každém, jestli zvolí původní anglický recept, nebo vyzkouší můj upravený…..
140g rozdrcených máslových sušenek
70g rozpuštěného másla
150g bílé čokolády
400ml smetany na šlehání (1x 31% tuku a 1x 40%tuku)
1x ztužovač do šlehačky (nemusí být)
500g tučného tvarohu
½ čajové lžičky vanilkového aroma
100g tmavé čokolády
Postup
Rozpustíme si v mikrovlnné troubě máslo a rozdrtíme sušenky najemno. Sušenky a máslo dohromady spojíme v misce a směs rozprostřeme do dortové formy s oddělitelným dnem, které jsme předem vyložili pečícím papírem. Za pomocí lžíce nebo rukou směs namáčkneme na dno tak, aby vznikla jednolitá krusta.
Mezitím ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (nebo ji můžeme rozpustit v mikrovlnce..)
Do větší misky nalijeme smetanu ke šlehání a za pomocí šlehače ji vyšleháme do tuha. Já k ní přidala ztužovač šlehačky, ale není to nutnost. Do vyšlehané šlehačky přidáme všechen tvaroh a opět prošleháme šlehačem, aby se vše spojilo.
Do směsi šlehačky a tvarohu přidáme prochladlou rozpuštěnou bílou čokoládu a vanilkový extrakt (nebo aroma) a opět krátce prošleháme.
Směs navrstvíme na připravenou krustu do dortové formy a necháme chvíli v lednici (dokud si nenachystáme tmavou čokoládu). Tu si rozpustíme stejně jako bílou ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce na tekutou konzistenci.
Jakmile je čokoláda rozpuštěná, nalijeme ji na dort a za pomocí špičky nože vytvoříme mramorový vzhled - jednoduše jezdíme sem a tam v těstě a promícháváme čokoládu se zbytkem směsi.
Hotový dort vložíme do lednice a necháme čokoládu ztuhnout.
Doporučuji dort nechat odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny (pokud to tak dlouho vydržíte :)). Hotový cheesecake jde dobře vyndat z formy díky vloženému pečícímu papíru na spodní části formy, boky jednoduše oddělíme od formy nožem.
Výsledný dort vypadá krásně na pohled a je naprosto úžasný. Není třeba žádný cukr, veškerou sladkost zajistí bílá čokoláda, díky které je dort mňamka :)