...aneb malá exkurze do mé kuchyně

Cheesecake s bílou čokoládou

 2014 cheesecake

 

Vynikající recept na světově oblíbený moučník z tvarohu - cheesecake. Receptů na cheesecake najdete na internetu mraky, já jsem zkusila recept své dcery, která jej našla na Youtube a je od Jimma Chapmana - originální video je v angličtině. Jelikož nevládnu angličtinou, využila jsem šikovnosti své dcery, která si recept a postup přeložila a dortík vyzkoušela.
Fotonávod zde: http://barika-myextraordinarylife.blogspot.cz/2014/10/cheesecake-s-bilou-cokoladou.html

Tento cheesecake je naprosto úžasný, jednoduchý a rychlý….

 

Suroviny:

 

Originální poměr surovin :

 

100g rozdrcených máslových sušenek

50g rozpuštěného másla

200g bílé čokolády

300ml smetany na šlehání

300g tučného tvarohu

½ čajové lžičky vanilkového aroma

100g tmavé čokolády

 

Upravené množství:

Jelikož jsem také trochu experimentovala, zkusila jsem si pohrát s množstvím surovin. Cheescake je i tak výborný.
Záleží na každém, jestli zvolí původní anglický recept, nebo vyzkouší můj upravený…..

 

140g rozdrcených máslových sušenek

70g rozpuštěného másla

150g bílé čokolády

400ml smetany na šlehání (1x 31% tuku a 1x 40%tuku)

1x ztužovač do šlehačky (nemusí být)

500g tučného tvarohu

½ čajové lžičky vanilkového aroma

100g tmavé čokolády

 

 

Postup

 

Rozpustíme si v mikrovlnné troubě máslo a rozdrtíme sušenky najemno. Sušenky a máslo dohromady spojíme v misce a směs rozprostřeme do dortové formy s oddělitelným dnem, které jsme předem vyložili pečícím papírem. Za pomocí lžíce nebo rukou směs namáčkneme na dno tak, aby vznikla jednolitá krusta.

Mezitím ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (nebo ji můžeme rozpustit v mikrovlnce..)

Do větší misky nalijeme smetanu ke šlehání a za pomocí šlehače ji vyšleháme do tuha. Já k ní přidala ztužovač šlehačky, ale není to nutnost. Do vyšlehané šlehačky přidáme všechen tvaroh a opět prošleháme šlehačem, aby se vše spojilo.

Do směsi šlehačky a tvarohu přidáme prochladlou rozpuštěnou bílou čokoládu a vanilkový extrakt (nebo aroma) a opět krátce prošleháme.

Směs navrstvíme na připravenou krustu do dortové formy a necháme chvíli v lednici (dokud si nenachystáme tmavou čokoládu). Tu si rozpustíme stejně jako bílou ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce na tekutou konzistenci.

Jakmile je čokoláda rozpuštěná, nalijeme ji na dort a za pomocí špičky nože vytvoříme mramorový vzhled - jednoduše jezdíme sem a tam v těstě a promícháváme čokoládu se zbytkem směsi.

Hotový dort vložíme do lednice a necháme čokoládu ztuhnout.

Doporučuji dort nechat odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny (pokud to tak dlouho vydržíte :)). Hotový cheesecake jde dobře vyndat z formy díky vloženému pečícímu papíru na spodní části formy, boky jednoduše oddělíme od formy nožem.

Výsledný dort vypadá krásně na pohled a je naprosto úžasný. Není třeba žádný cukr, veškerou sladkost zajistí bílá čokoláda, díky které je dort mňamka :)

2014 cheesecake1