...aneb malá exkurze do mé kuchyně

Focaccia "fokáča" - italský chléb

 

focaccia

 

Je to opravdu strašně snadné. Stačí pár ingrediencí a na vrch si můžete nasypat vše, na co máte zrovna chuť.
Je to vlastně taková pizza. Stejné těsto, jen se na něj nedává tomatová směs.

Suroviny:

500g hladké mouky
400 ml vlažné vody
1 ks droždí suchého ze sáčku (1/2 kostky čerstvého)
1/2 lžíce soli ( v původním receptu byla 1 lžíce, ale my solíme méně tak jsem soli ubrala)
50 ml olivového oleje extra virgin (já měla klasický olivový z obchodu)

Na dohotovení na těsto:
olivy
sušená rajčata
bazalka apod.

Připravíme si větší mísu a odvážíme do ní mouku, vodu, droždí, sůl (bez oleje) a vařečkou prohněteme. Hnětejme asi 10 minut, aby bylo těsto krásně provzdušněné.
Necháme vykynout.
Až bude těsto vykynuté, vezmeme si plech a položíme na něj pečící papír. Na pečící papír rozprostřeme vykynuté těsto a necháme ještě chvilku odpočinout.

Poté do těsta uděláme prstem ďolíčky, posypeme, čím chceme (dělám olivy, jak černé, tak zelené, rozmarýn, tymián, sušená rajčata atd.)
Nakonec vše zalijeme olivovým olejem a můžeme posypat hrubozrnnou solí. Já to již nedělala a nevadilo to.

Poté dáme focacciu péct do trouby na 200 stupňů na cca 10-15 min, aby byla krásně zlatavá.

Vychladlou jí pokrájíme na kousky či natrháme a podáváme k jídlu, nebo jen tak na chuť.



 recept a postup převzat z webu: https://www.pazitka.cz/ostatni/focaccia-fokaca-italsky-chleb/?search=Focaccia&filtr_hledani=0

Autor: Kateřina Kuranova - Smooth cooking