...aneb malá exkurze do mé kuchyně

Dort Kilimandžáro

 2011 kilimandaro

 

 

 

Suroviny:

 

Korpus :

 

6 vajec

15 dkg polohr. Mouky

15 dkg cukr krupice

1 čokoládový pudink v prášku ( dr.Oetker )

2 lžíce kakaa

1/2 prášku do pečiva, marmeláda na potření

 

Náplň :

 

2 tvarohy ve vaničce

1 Rama na šlehání (nebo 1 šlehačka)

1 van. cukr, cukr krupice podle chuti ( dala jsem 3 lžíce )

kompotované mandarinky 2x i se šťávou

2 ks želatinového ztužovače dr. Oetker ( za studena )

 

 

Postup

 

Tvarohy, nevyšlehanou šlehačku, cukr, van.cukr vyšlehat, přidat najemno nakrájený kompot ( asi 1/3 z jednoho nechat na ozdobu ).

Podle návodu připravit žel. ztužovače a vše smíchat.

Mísu asi o průměru 20 cm vyložíme potravinovou folií, dáme náplň a necháme v lednici ztuhnout.

Korpus :

Z bílků tuhý sníh, zašleháme cukr, žloutky, vmícháme polohr. mouku s čokoládovým pudinkovým práškem, kakao a prášek do pečiva, vše dobře prošleháme.

Formu vymažeme a vysypeme moukou.

Pekla jsem na 170 st. asi 30 minut, ale záleží na troubě. Dortová forma musí mít průměr větší než mísa, ve které se chladí náplň. Měla jsem průměr 24 cm.

Korpus necháme vychladnout, rozkrojíme na 1/2, jednu pomažeme marmeládou. Druhou polovinu rozkrájíme na 16 výsečí. Na pomazanou půlku vyklopíme ztuhlou náplň.

Nakrájené výseče zespoda i ze strany, kterou budeme přikládat na tvarohovou náplň namáčíme do kompotové šťávy a přikládáme na tvarohovou náplň.

Do středu dortu dáme zbytek ( 1/3 ) odložených mandarinek. Celý dort pocukrujeme moučkovým cukrem.

Já jsem ještě celý dort stáhla pruhem potravinářské folie, aby se "nerozjel" a dala jej ztuhnout do chladničky. Po ztuhnutí folii odstranila.

 

Dort je opravdu moc dobrý a mohu jej doporučit i jen tak ke kafíčku....

 

 převzato od uživatele Evík z webu toprecepty.cz