Recepty

ZPĚT NA ÚVODNÍ STRANU
Broskvové řezy s mascarpone
Čokoládový máslový krém s pudinkem
Čokoládový korpus
Dort Kilimandžáro
Dýňové cupcakes
Focaccia "fokáča" - italský chléb 
Ghrejbe - arabské sušenky
Hrníčkový dortík z mikrovlnné trouby
Cheesecake s bílou čokoládou
Jahodový nebo malinový krém
Johančiny mňamka řezy
Kokosová basboussa
Kubánský dort z MTV
Ma’mool - Daltové koláčky
Margotkové muffiny
Medovník alias RYŽIK
Muffiny "Bimbo"
Nejčokoládovější cookies
Nejlepší pudinkáče
Ořechové řezy s karamelovým (kávovým) krémem
Ořechový Orgasmus
Rose Desert (Gul Tatlisi)
Samsa Dessert (Samsa Milfoy Tatlisi)
Vánoční tvarohová štola
Vrstvený jablkový dort
Výborné citronové muffiny
Zuccotto 

Broskvové řezy s mascarpone

Suroviny:

Korpus :
 5 vajec
150g krystalového cukru 
250g polohrubé mouky
150 ml teplé vody
1ks prášku do pečiva
150ml oleje

Na korpus broskvová marmeláda
----------
zavařené oloupané broskve, nakrájené na tenké plátky
----------
900ml mléka
3 balíčky vanikového pudingu
3 balíčky vanilkového cukru
500 ml zakysané smetany
-----------
500ml smetany ke šlehání
500ml mascarpone
100 g moučkového cukru
2 ztužovače šlehačky (nemusí být)
------------
kakao na posypání, nebo strouhaná čokoláda, karamel apod.  

Žloutky, cukr a vodu našleháme do husté směsi, přidáme olej a vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. 
Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia.

Vychladlý upečený korpus pomažeme marmeládou (já neměla marmeládu, tak jsem rozmixovala část broskvového kompotu a použila místo marmelády.)
Poklademe plátky broskví. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý puding a do ještě horkého zamícháme zakysanou smetanu. 
Vše navrsvíme na broskve na korpusu.
Necháme vychladnout.
Připravíme si šlehačkovo- mascarpone krém:Vyšleháme smetanuy s cukrem ( přidáme ztužovač ) do tuha. Samostatně prošleháme mascarpone 
a opatrně smícháme se šlehačkou.
Krém rozetřeme po celé ploše korpusu, povrh zvrásníme lžící, nebo vidličkou a posypeme kakaem, nebo strohanou čokoládou.Já posypala kakaem a pak při krájení jednotlivé kostky řezu ozdobila zbylými broskvemi. Také jsem připravila karamel, který jsem nalámala na kousky a zapíchla vedle broskve do řezu. 
Zdobit se ale dá podle vlastní fantazie.

 převzato a upraveno z webu: https://nanicmama.sme.sk/zakusky/broskynove-rezy-s-mascarpone

Čokoládovo-máslový krém s pudinkem

máslo 82%
cukr moučka na jedno máslo zhruba 50-100g 
podle toho jak to chcete mít sladké

1 vanilkový pudink
250 ml mléka
100g čokolády

Pudink v mléce povaříme do zhoustnutí. Do horkého pudinku zamícháme šokoládu, aby se rozpustila. Přikryjeme pudink folii, aby se nám neutvořil škraloup. Folie musí být položena těsně na pudinku. Necháme do úplného zchladnutí.

Máslo si vyndáme a necháme v pokojové teplotě změknout. Máslo i pudink musí mít stejnou pokojovou teplotu jinak se nám máslo srazí.

Šlehačem pak máslo vyšleháme a přidáme cukr moučka. Nesmíme šlehat dlouho jinak by se nám mohl srazit. Jakmile máme šlehačem našlehané, po malých dávkách zašleháme pudink. Lze to i naopak zašlehávat máslo do pudinku.

Krém má velmi dobrou chuť (jako těžká "paříž"), lze jej použít i pod potahové hmoty,

Čokoládový korpus

120 g čokolády
120 g másla (lze i Hera)
160 g cukru
150 g polohrubé mouky
6 vajec
3 lžíce mléka
1 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva

Utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, mléko, kakao, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. 
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut Korpus je výborný, není suchý, nedrobí se. Čokoládový jiný nedělám.
Toto množství je do malé formy průměr 21cm.

Dýňové cupcakes

Cupcakes :

140 g hladké mouky
1 čajová lžička zázvoru
1 čajová lžička prášku do pečiva
1/2 čajové lžičky skořice
1/2 čajové lžičky soli
140 g dýňového pyré
100 g cukru krystal
85 g hnědého cukru
112 ml oleje
2 velká vejce 

Krém:

250g Mascarponecca 
2 vrchovaté lžíce Pomazánkového másla
2 lžíce moučkového cukru

Předehřejte si troubu na 180°C a do formy na 12 muffinů vložte papírové košíčky. 

Ve velké míse smíchejte mouku, zázvor, prášek do pečiva, skořici, dýňové pyré a sůl. V jiné míse smíchejte oba cukry, olej a vejce.
Smíchejte vlhké ingredience se suchými, dokud není směs kompletně spojena. Rozdělte těsto do jednotlivých košíčků, vložte do trouby a nechte péct cca 15-18 minut nebo dokud nejsou cupcakes hotové. 

Vyndejte hotové cupcakes z trouby a nechte plně vychladnout předtím, než začnete zdobit krémem.  

Krém vytvoříte vyšleháním Mascarpone s moučkovým cukrem a pomazánkovým máslem. 

Na cupcakes nanášejte buď jednoduše lžičkou nebo za pomocí zdobící špičky.  Nakonec můžete posypat perníkem na strouhání, nebo strouhanou pomerančovou kůrou, skořicí apod. Já špičku ozdobila ještě brusinkou v čokoládě. Ale fantazii se meze nekladou.... :-)

původní recept převzatý z http://barika-myextraordinarylife.blogspot.cz/2014/10/dynove-cupcakes-se-skoricovo-tvarohovym.html

Ghrejbe - arabské sušenky

200g másla
200g moučkového cukru
400g hladké mouky
1 vanilkový cukr
¼ lžičky prášku do pečiva
kousky oříšků na ozdobu

Jednoduché a chuťově dokonalé arabské cukroví....  

Máslo a oba cukry vyšleháme do pěny. Po lžících přidáváme prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. 
Vypracujeme hladké těsto, které libovolně tvarujeme, nejčastěji placičky, lze je také formovat ve formičce a vyklepnout.

Celkem vyjde asi na 40 kousků cukroví. Do každého zapíchneme kousek oříšku, použila jsem ¼ mandle. 

Ghrejbe vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem a při 140 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 15 minut sušíme. 

Cukroví by nemělo změnit barvu.  Na plechu necháme zcela vychladnout, poté mírně pocukrujeme.

Hrníčkový dortík z mikrovlnné trouby

2 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce kakaa ( lze použít i GRANKO)
1 lžíce instantní kávy (sypká)
1 malé vejce
1 lžíce mléka
1 lžíce slunečnicového oleje (lze použít jakýkoli olej, pokud není moc chuťově výrazný, popř. máslo)
nasekaná čokoláda

Vše smícháme v hrníčku a buď můžeme hrníček vložit do mikrovlnné trouby a upéct, nebo si lehce vymazat olejem plastovou misku a těsto přendat do této misky. 
Misku hned dáme do MT a časovač nastavíme na 2,5 minuty. Spustíme vlnění. Po uplynutí 2,5 minut, necháme misku ještě 1 minutu odpočinout v MT a pak vyjmeme z trouby. 

Dortík vyklopíme na talířek a buď ozdobíme marcipánovými ozdobami, můžeme také přidat k dortíku lžíci meruňkové marmelády ( nejlépe domácí ), nebo jen posypat moučkovým cukrem. Lze použít i čokoládové ozdoby, ale jelikož je dortík horký, je třeba počkat, až schladne. 
Ale nejlepší je jíst dortík teplý, protože pokud je čokoláda v dortíku nasekaná na trochu větší kousky, je krásně tekutá a dodává dortíku neobvyklou chuť....    

převzato z anglického originálu: https://www.youtube.com/watch?v=aflMLvW28gY 

Cheesecake s bílou čokoládou

Vynikající recept na světově oblíbený moučník z tvarohu - cheesecake. Receptů na cheesecake najdete na internetu mraky, já jsem zkusila recept své dcery, která jej našla na Youtube a je od Jimma Chapmana - originální video je v angličtině. Jelikož nevládnu angličtinou, využila jsem šikovnosti své dcery, která si recept a postup přeložila a dortík vyzkoušela.

Originální poměr surovin :

100g rozdrcených máslových sušenek
50g rozpuštěného másla
200g bílé čokolády
300ml smetany na šlehání
300g tučného tvarohu
½ čajové lžičky vanilkového aroma
100g tmavé čokolády 

Upravené množství
:
Jelikož jsem také trochu experimentovala, zkusila jsem si pohrát 
s množstvím surovin. Cheescake je i tak výborný.
Záleží na každém, jestli zvolí původní anglický recept, nebo vyzkouší můj upravený…..

140g rozdrcených máslových sušenek
70g rozpuštěného másla
150g bílé čokolády
400ml smetany na šlehání (1x 31% tuku a 1x 40%tuku)
1x ztužovač do šlehačky (nemusí být)
500g tučného tvarohu
½ čajové lžičky vanilkového aroma
100g tmavé čokolády  

Rozpustíme si v mikrovlnné troubě máslo a rozdrtíme sušenky najemno. Sušenky a máslo dohromady spojíme v misce a směs rozprostřeme do dortové formy s oddělitelným dnem, které jsme předem vyložili pečícím papírem. Za pomocí lžíce nebo rukou směs namáčkneme na dno tak, aby vznikla jednolitá krusta.

Mezitím ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (nebo ji můžeme rozpustit v mikrovlnce..)

Do větší misky nalijeme smetanu ke šlehání a za pomocí šlehače ji vyšleháme do tuha. Já k ní přidala ztužovač šlehačky, ale není to nutnost. 
Do vyšlehané šlehačky přidáme všechen tvaroh a opět prošleháme šlehačem, aby se vše spojilo.
Do směsi šlehačky a tvarohu přidáme prochladlou rozpuštěnou bílou čokoládu a vanilkový extrakt (nebo aroma) a opět krátce prošleháme.

Směs navrstvíme na připravenou krustu do dortové formy a necháme chvíli v lednici (dokud si nenachystáme tmavou čokoládu). Tu si rozpustíme stejně jako bílou ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce na tekutou konzistenci.Jakmile je čokoláda rozpuštěná, nalijeme ji na dort a za pomocí špičky nože vytvoříme mramorový vzhled - jednoduše jezdíme sem a tam v těstě a promícháváme čokoládu se zbytkem směsi.

Hotový dort vložíme do lednice a necháme čokoládu ztuhnout.Doporučuji dort nechat odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny.

Hotový cheesecake jde dobře vyndat z formy díky vloženému pečícímu papíru na spodní části formy, boky jednoduše oddělíme od formy nožem.

Výsledný dort vypadá krásně na pohled a je naprosto úžasný. Není třeba žádný cukr, veškerou sladkost zajistí bílá čokoláda, díky které je dort mňamka :)

Fotonávod zde: http://barika-myextraordinarylife.blogspot.cz/2014/10/cheesecake-s-bilou-cokoladou.html

Jahodový / malinový / rybízový krém

500 g jahod (nebo malin)
1 vanilkový puding
4 lžíce moučkového cukru (u malin či rybízu dám 5 lžic)
1 a 1/2 másla

Jahody (nebo maliny či rybíz) rozmixovat (používám i zmrazené). Ovoce propasíruji přes sítko, aby tam nebyla jadérka. Do dřeně zamíchám vanilkový puding a vše uvařím.

Do vychladlé kaše dám moučkový cukr. 

Šlehám ve šlehači, přidám postupně máslo, krém šlehám cca 1/2 hodiny. Krásně se našlehá a je jako zmrzlina.

S malinami, nebo i rybízem je takový pikantnější. Tento krém je žádaný hlavně do dětských dortíků, výborný je s čokoládovým korpusem.

Johančiny mňamka řezy

Tmavý korpus ( upečený se rozřízne na 2 pláty ):
6 celých vajec
200 g cukru
4 lžíce. vroucí voda
150 g mouky
1 sáček prášku do pečiva
2 lžíce. kakaa

Prostřední korpus:

5 bílků
160 g cukru
3 lžíce mouka
250 g pražené, arašídy

Krém:

5 žloutků
200 g cukru
300 g másla

Pudink do krému:

350 ml mléka
1 sáček suché směsi vanilkového pudinku (40 g)
3 lžíce. cukru
2 sáčky vanilkového cukruPoleva:100 mléčné čokolády
25 g másla
2 lžíce. mléko

(na plech 25x30cm)
Korpus namícháme z celých vajec, cukru a vody do pěny. Poté doplníme mouku s práškem a kakaem. 
Upečeme na pečícím papíře (při 185 stupních cca 30 minut) .
Rozkrojíme naplocho na dva korpusy. Nebo namícháme polovinu ingrediencí a upečeme na dvakrát samostatné korpusy.

Druhý korpus umícháme ( cukr a bílky ušleháme, přidáme ořechy a mouku a upečeme stejně jako kakaový korpus (při 185 stupních cca 25 minut).

Krém:
Cukr a žloutky ušleháme ve vodní lázni do husté pěny a necháme vychladnout. Poté vyšleháme máslo a sešleháme s uvařenou směsí. Dále přišleháme uvařený a vychladlý pudink.

Polovinu hotového krému natřeme na kakaový korpus, na něj položíme ořechový korpus a ten znovu potřeme zbylým krémem. Doplníme druhým kakaovým korpusem.

Řezy dokončíme politím čokoládovou polevou ( čokoláda + máslo + mléko v MT 1 - 2 min)

Já jsem recept použila na výrobu dortu ve formě 23cm. Recept jsem si upravila na poloviční dávku a vyšel mi úplně přesně. Není sice tak vysoký jako klasický dort, ale výška dortu je zcela dostačující.

Moje vnučka Johanka si ho zamilovala. Moc o sladké nestojí, ale tento dezertík ji moc chutná. Jelikož jsem recept získala z Youtube ze zahraničního videa, nemám správný název řezů, ale vnučka jej pojmenovala jako Mňamku, takže jsou to nakonec Johančiny mňamka řezy :-)  

recept a postup převzat a přeložen z webu: https://youtu.be/ADwBwIGdp8g

Kokosová basboussa

Kdo má rád sladké, přijde si na své. V arabských zemích si potrpí na hodně sladké a možná až přesladké dezerty. 
Tento je jednoduchý, zvládne ho i začátečník, sklidí však úspěch zkušeného cukráře. Nezvyklé, moc dobré, doporučuji připravit den předem.

400 g pšeničné krupice
200 g krupicového cukru
60 g mletého kokosu
200 g bílého jogurtu
30 g rozpuštěného másla
5 lžic vlažné vody sirup (rozvar) 150 g cukru
50 ml citrónové šťávy

na posypání 40 g pražených plátků mandlí

Všechny suroviny na těsto smícháme, přidáme 5 lžic vody a vymícháme hladké těsto, které nalijeme na vyšší plech nebo do zapékacího pekáče tak, aby vytvořilo výšku cca 2 - 3 cm. Těsto necháme ještě asi 2 hodiny ztuhnout v lednici. Pak pečeme v troubě při 170 °C cca 30 minut. 

Cukr rozmícháme s citrónovou šťávou, zahřejeme, ale nevaříme. 

Upečené těsto necháme vydechnout, ještě v pečící nádobě nakrájíme na kosočtverečky, zalijeme vychlazeným rozvarem a posypeme plátky pražených mandlí. 

Necháme vychladnout a podáváme. Moučník můžeme uchovat v lednici, druhý den je ještě lepší. 

Zdroj: Pořad: Kluci v akci

Kubánský dort z MTV (mikrovlnka)

Já tento dort dělám rodině ke kafíčku. Moc jim chutná a myslím, že kdo má rád pařížskou šlehačku, určitě bude nadmíru spokojen.

Pařížská šlehačka:
0,5 l šlehačky 
50 g cukru krupice
35 g kakaa (nebo místo kakaa dáme jednu tabulku čokolády na vaření)

Korpus:
.
3 celá vejce
8 dkg práškového cukru
10 dkg čokolády
10 dkg másla
10 dkg polohr. mouky
1 malá lžička prášku do pečiva

Nachystáme si ještě marmeládu, 4 banány, čokoládovou polevu

Den předem si svaříme suroviny na pařížskou šlehačku a necháme do druhého dne v lednici. Potom ušleháme.

Celá vejce dobře vyšleháme s cukrem, přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem, vymícháme, nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vylijeme do silikonové, plastové či skleněné formy, vložíme do mikrovlnné trouby a vaříme na 750W / 5 minut a necháme v MVT ještě 2-3 minutky dojít. Vytáhneme z MT trouby a vyndáme z formy. necháme řádně vychladnout.

Upečený korpus vrátíme zpět do čisté formy, potřeme marmeládou a rozložíme podélně rozkrojené banány, které pokryjeme pevně ušlehanou pařížskou šlehačkou. Nakonec polijeme čokoládovou polevou. 

Kubánský dort dáme vychladit do lednice. Před podáváním můžeme ještě dozdobit ušlehanou bílou šlehačkou.

Recept na korpus je použitý z internetu a je to původně recept na Sachr dort. Ale vyzkoušela jsem ho na Kubánský dort a je vynikající. Podle toho, kolik dáte prášku do pečiva, je buď nižší a hutnější, nebo naopak  vyšší a křehčí. Kdo nechce, nemusí dort nakonec polévat čokoládovou polevou, ale stačí jen posypat čokoládovými hoblinkami, nebo strouhanou čokoládou. Bude se Vám lépe krájet.

Pozn. Pokud chcete mít pravý Kubánský dort tak dortík polejte čokoládovou polevou

Ma’mool - Daltové koláčky

Sladké podávané na různých oslavách a svátcích v Egyptě

5 sklenic polohrubé mouky
1 a 1/2 sklenice másla
2-3 sklenice vlažného mléka
kostka droždí
1 lžička cukru   

Náplň: 

750g datlí,(nebo datlové pasty) 
1/2 lžíce másla
1 lžička skořice
1 lžíce citronové šťávy 

Mouku, sůl a rozpuštěné máslo důkladně zpracujeme rukama a odstavíme.
Z trochy mouky, vlažného mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek a necháme 15 minut přikryté na teplém místě.

Do vykynutého kvásku přidáme zbytek mléka, přimícháme a pak smícháme s prvním odleželým těstem a znovu dobře promícháme. 

Datle povaříme v troše vody kolem 6-7 minut, dokud nezměknou. Přidáme citronovou šťávu, rozmixujeme a necháme vychladnout.

Z těsta si odebereme malý kousek a uděláme kuličku, kterou rukou rovnoměrně rozprostřeme do ne moc tenkého kolečka, doprostřed dáme asi tak lžičku datlové náplně a pěkně všechny okraje zavineme.
Koláčky poklademe na plech a v troubě pečeme 20-25 minut cca na 180 stupňů dozlatova.

Po upečení horké balíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem (stejně jako vanilkové rohlíčky na vánoce).

Zdroj: http://rodina.cz/ 

Margotkové muffiny

Tyto muffiny alias cupcakes jsem našla na webu https://varecha.pravda.sk, pouze jsem recept mírně upravila.
Nepoužila jsem na zdobení pařížskou šlehačku, ale máslovo-pudinkový krém.

1 ks čokoláda Margot
220 g polohrubá mouka
130 g cukr krupice
1 bal vanilkový cukr
1 bal prášek do pečiva
2 ks vejce
1 dcl olej
250 ml zakysaná smetana

Krém:

250 ml mléko
1 pudinkový prášek čokoládový (nebo může být vanilkový)
200 g másla
trochu bílé a tmavé čokolády

 Nastrouhaná tmavá čokoláda na posyp

Čokoládu Margot nastrouháme na struhadle na jemno. Ostatní suroviny, kromě moky s práškem do pečiva, spolu dobře vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nastrouhanou čokoládu Margot a zamícháme.

Těsto lžící nandáme do košíčků ve formě a upečeme ve středně vyhřáté troubě na 170 °C. Upečené a vychlazené muffiny ozdobíme krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Místo máslovo-pudingového krému, lze použít i Pařížskou šlehačku. 

Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/margotkove-muffiny-fotorecept/66365-recept.html 

Medovník alias RYŽIK

Těsto :
100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1 velká lžíce sody,
2 vejce,
500g mouky (250g žitné a 250g hladké mouky)

Krém :

250g másla - 300g másla ( klidně stačí těch 250g)
Moučkový cukr dle chuti ( cca 100g)
Uvařený vychladlý puding ( z 1 ks balíčku vanilkového pudingu a 250ml mléka) 
2 kelímky zakysané smetany

Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce.Mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. 

Po mírném vychladnutí přidáme obě mouky.Těsto řádně promícháme, lze je vyhodit na vál a ručně propracovat , pak dát zpět do hrnce, přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. V originálním receptu je 1 hodina, ale cca 20 minut stačí.

Poté z těsta vytvoříme 6 - 9 dílů a z každého dílu vyválíme na pečícím papíře slabou placku o průměru cca 21cm. Čím víc budou placky tenčí, tím bude medovník víc jako kupovaný. S papírem přendáme na plech a dáme ji péci.

Pečeme na 220 – 230 stupních Celsia cca 5 minut - jakmile placka zhnědne. Pokud chcete placky hodně tenoučké, mám vyzkoušené ihned po upečení přendat placku i s papírem na velké kuchyňské prkénko a přikrýt dalším papírem na pečení. Přiklopíme druhým kuchyňským prkénkem. Mám dvě větší prkénka, z čehož jedno je trochu těžší a to dávám nahoru a zatěžkám horkou upečenou placku. Další upečenou placku (horkou) dávám na předešlou. Takto se navrství placky na sebe, rodělené vždy papírem na kterém se pekly a nechají se vychladnout zatížené.Pokud je placka po upečení tvrdá, po promazání krémem do 3 dnů změkne.

Pokud ji upečeme „tak akorát“, že nemá okraje tmavší a placka je měkká i po upečení, je pak dort měkký už druhý den. Placky pak sejmeme z pečícího papíru a poupravíme ostrým nožem tvar a popřípadě i velikost, aby nám pěkně seděly placky na sebe. 

Nachystáme si krém smícháním másla a cukru a po našlehání postupně zašleháváme vychladlý puding. Všechny suroviny by měly mít zhruba stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Puding po uvaření hned přikryjeme mikrotenovým sáčkem a utěsníme na povrchu, aby neměl po vychladnutí škraloup.

Placky pak promazáváme střídavě zakysanou smetanou a krémem. Po slepení, omažeme boky i horní část dortu a celý dort obalíme (obsypeme) mletými ořechy, které můžeme smíchat s odřezky, které nám zbyly po úpravě placek.
Dort dáme do chladničky a necháme rozležet dle upečených placek ( průměrně cca 3 dny). 

převzato od uživatele HeRa z webu http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=479&t=16308

Muffiny "Bimbo"

Korpus :
mouka polohrubá – 2 šálky
 jogurt – 1 šálek
cukru – 2/3 šálku
Vejce – 2 ks
Slunečnicový olej – 2/3 šálku
Tekutý med – 2-3 lžíce
Prášek do pečiva – 1,5 lžičky
Soda bikarbona – 0,5 lžičky

Krém:
 
Zakysaná smetana – 150 ml
Vařené kondenzované mléko – 150 ml
pro hustější konzistenci lze přišlehat Dr.Oetker pudink za studena

Smícháme jogurt, vejce, med a cukr a olej, potom přimícháme mouku s práškem do pečiva a so sodou bikarbonou. Těsto rozdělíme do dvou forem na muffiny po 12ks, dohromady budeme mít tedy 24 muffínů. 

Pečeme ve středně vyhřáté troubě na180 stupňů. Jakmile jsou muffinky narůžovělé a upečené, vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout.

Připravíme si krém. Příprava  krému  je  velmi  jednoduchá… smíchejte  zakysanou smetanu  s  kondenzovaným  mlékem , ručním šlehačem. Pomalu přisypávejte práškový puding za studena a to tolik, aby ná krém zhoustnul a byl vhodný na zdobení muffínků.

Vychladlé muffiny trochu vydlabeme uprostřed kávovou lžičkou, aby nám vzniknul malý důlek. Do tohoto důlku pak nanášíme krém, kterým jsme naplnili zdobící sáček se špičkou a to postupně od středu až po okraj muffinu. Kdo nechce, nemusí důlek dělat a může zdobit muffin tak jak je. Krému bude na muffinku méně. 

Původní recept byl na dort, který se upekl ( 3 pláty) a naplnil uvedeným krémem. Dortík se obmaže a případně dozdobí čokoládovými ozdobami. 

původní recept na dort Bimbo převzatý z http://www.mnamkyrecepty.sk

Nejčokoládovější cookies

110 g másla, změklého
130 g tmavého cukru
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
150 g hladké mouky, prosáté
30 g kakaa holandského typu
1 lžička jedlé sody
125 g tmavé čokolády, rozpuštěné
280 g tmavé čokolády, nahrubo nasekané

Troubu předehřejte na 160 °C.
Změklé máslo a cukr dejte do robotu a 8–10 minut šlehejte, abyste získali světlou a nadýchanou směs.Přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte 
další 3–4 minuty.
Přisypte mouku, kakao a sodu a vlijte rozpuštěnou čokoládu. Nakonec přidejte nasekanou čokoládu a zlehka promíchejte.

Plech vyložte pečicím papírem. Lžící nabírejte směs a na plechu ji tvarujte do koleček. Každé mírně přitlačte a pečte 10–12 minut.

Vyndejte a nechte zchladnout na pečicím papíře – cookies budou zpočátku měkké, teprve pak ztuhnou. Pokud nemáte kakao holandského typu, lze použít i obyčejné. Místo tmavého cukru lze dát i bílý. A pokud nemáte vanilkový extrakt, lze dát i vanilkový cukr. Cookies budou i tak velmi dobré :-)   

převzato ze stránky www.albert.cz

Nejlepší pudinkáče

Tak jsem také vyzkoušela tolik opěvované pudinkáče a musím konstatovat, že je to veliká mňamka:

Těsto:
1/4 l mléka
2 dcl oleje
3 ks žloutek
400 g hladké mouky
10 lžiček cukru
špetka soli
20 g droždí 

Krém:

3 bal. vanilkové pudink 
3/4 l mléka
3 ks vanilkového cukru
5-6 lžic kr. cukru
180 g másla

Dále budeme potřebovat:

vajíčko na potření
moučkový cukr na posypání

Připravíme si kvásek ze 2 lžiček cukru, mléka a droždí. V míse smícháme mouku, špetku soli, cukr, žloutky, mléko, olej a kvásek. Těsto necháme nakynout cca 1 hod - aby zdvojnásobilo objem.

Pokud nakyne těsto uděláme si pudink. Po vychladnutí vyšleháme s máslem. Zatím dáme nádivku do lednice.

Uděláme válečky o průměru asi 1 cm a dlouhé asi 20 cm, které přehneme na polovinu, tím vzniknoudva prameny, které upleteme a konec vsuneme dolů. (Z těsta se snažíme vyválet "hadů" o tloušťce prstu a rozkrájíme po 20 cm. "Hada" ohneme na polovinu a zakroutíme jako vrták.).

Necháme na plechu kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 200 stupnu cca 15 min. Já tedy pekla na 180 stupňů cca 10 minut. Záleží na tom jak peče trouba.

Když vychladnou rozkrojíme, naplníme a posypeme moučkovým cukrem. Z dávky vyjde 16 ks o délce 10 cm.

Zdroj:http://www.nejrecept.cz/recept/nejlepsipudinkacer2802

Ořechové řezy s karamelovým (kávovým) krémem

Původní recept jsem nalezla na www. nejrecept.cz, ale z důvodů absence karamelového pudinku jsem si jej upravila k obrazu svému.
I tak všem velice chutnal. Takže zde předkládám již upravený recept: 

Těsto:

5 ks vejce
200 g krupicový cukr
trochu vanilkového aroma (nebo rumu)
200 ml vlažná voda
250 g polohrubá mouka
100 g jemně mleté ​ořechy (vlašské)
1 bal. prášek do pečiva 

Krém:

1 l mléko
200 g krupicový cukr
trochu vanilkového aroma
2 ks puding karamelový (já použila puding Caffé Latté)
2 ks puding vanilkový 
250 g máslo 

Na ozdobu:

Jemně mleté vlašské ořechy
Karamelový topik
Lze požít i strouhanou čokoládu místo topiku

Celá vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma (rumem) do pěny, pomalu přiléváme vodu a nakonec přisypeme mouku smíchanou s mletými ořechy a práškem do pečiva.

Hotovou hmotu dáme do hlubokého plechu, který jsme vystlali pečícím papírem, nebo vymastili a vysypali moukou.
 Pečeme při teplotě 170°C cca 20 minut. Poté necháme vychladit.

Uvaříme si puding a necháme vychladit na pokojou teplotu pod fólii, aby se neudělal škraloup. Poté rozšleháme šlehačem a přidáme máslo (také pokojové teploty). Šleháme do úplného spojení pudingu a másla.

Vychladlý korpus navlhčíme vodou s rumem, aby byl vláčnější a natřeme krémem. Vrch posypeme mletými ořechy a strouhanou čokoládou nebo čokoládovými hoblinami. Já posypala jemně mletými ořechy a cikcak ozdobila karamelovým topikem.  

Zdroj: http://www.nejrecept.cz/recept/karamelove-orechove-rezy-r3327

Ořechový Orgasmus

Těsto:
500g (1 plechovka) konzervovaného ananasu
200g práškového cukru
220g polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
8g prášku do pečiva
2 celá vejce

Krém:

500g – 600g ( 2 a ½ - 3 kelímky) neochuceného pomazánkového másla
400g – 600g ( 2 – 3 kelímky) kupovaného pudingu vanilkového
Pučová trest (asi dvě kapky)
1 lžíce práškového cukru
asi ¼ sáčku kokosového pudingu Olé (Dr. Oetker) za studena – na zahuštění

Na posypání strouhanou čokoládu, lze použít i ořechy 
Postup: 
Těsto vylejeme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia cca 15 minut. Poté necháme vychladnout. 

Ručním šlehačem si krátce smícháme pomazánkové máslo, puding z kelímků, cukr a asi 2 kapky punčové tresti (můžeme použít místo tresti 2 lžíce rumu). Jakmile je hmota hladká, přidáme puding Olé za studena. Dáme dle potřeby asi ¼ sáčku, podle toho jak chceme mít hmotu hustou. Ale stačí opravdu trochu. 
Vše krátce šleháme dohladka. 

Krém namažeme na upečený a vychladlý korpus a posypeme strouhanou čokoládou a ořechy.

Rose Desert (Gul Tatlisi)

2 hrnky hladké mouky (může být i polohrubá, lze použít 1 hrnek hladké a 1 hrnek polohrubé)
1 hrnek krupice
½ hrnku jogurtu
125 g měkkého tuku HERA
½ hrnku řepkového oleje ( myslím, že lze použít i slunečnicový)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli 
Mandle, lískové ořechy nebo vlašské ořechy na ozdobu 

Sirup:

3 šálky cukru
3 šálky vody
1 lžička citronové šťávy

Připravte sirup nejprve smícháním vody a cukru. Přiveďte k varu a za pár minut vmíchejte citronovou šťávu. Nechejte vychladnout.

Na těsto smíchejte jogurt, olej, margarín a krupici. Pak se pomalu přidá mouku a zbývající přísady a vytvoří měkké těsto. Těsto vyválejte cca na 0,5cm tloušťky.
Vykrajujte kolečka, která po 3ks skládejte vždy částečně přes sebe. Viz. Obrázek

Pak položte mandli, lískový ořech nebo ½ vlašského ořechu na okraj spodního kolečka jako na obrázku. Kolečka rozkrojíme na půl a pak jednotlivé pásy z koleček zarolujeme kolem ořechu, aby nám vznikl květ růže. viz obrázek.

Umístěte růže na pečící papír na plech a v předem vyhřáté troubě pečte na 180°C po dobu 20-25 minut nebo dokud se růže nezbarví do světle hněda. 

Vyndejte plech z trouby, růže přesuňte do hlubšího pekáčku a zalijte chlazeným sirupem. Můžete růže otočit i vzhůru nohama postupně, aby absorbovali sirup rovnoměrně. Já je neotáčela, jen občas přelévala lžící shora sirupem.

 V sirupu jsem je nechala cca 10 hodin, déle jsem neměla odvahu, ale dle původního receptu se mohou nechat v sirupu přes noc.

 Převzato a upraveno ze stránky: http://www.turkishfoodandrecipes.com/2012/01/rose-desert-gul-tatlisi.html

Samsa Dessert (Samsa Milfoy Tatlisi)

½ kg listového těsta filo listů ( nebo listového těsta)
200 g lískových / vlašských ořechů, drcených
3 lžíce cukru
2 lžičky skořice
 1 vejce 

Sirup : 


2 hrnky cukru 
2 - 2 ½ hrnku vody 
1 lžička citronové šťávy

Ingredience na  sirup dáme do hrnce a přivedeme k varu. Poté, vařit 5-8 minut. Nechte sirup důkladně vychladnout. 

V míse smícháme vaječný bílek, cukr, lískové oříšky a skořici. 

Z listového těsta ( filo těsta) si vyválíme podlouhlé pláty na které umístíme do středu nachystanou náplň z oříšků. Uzavřeme konce a volné delší konce plátu přehneme přes sebe. Vytvoříme tak malý závin.

Pak otočíme zavinutou stranou dolů a přeneseme na plech s pečícím papírem.nakrájíme závin na čtverce. Lze také jen naznačit a pak po upečení dokrojit.

Horní část čtverců podrápeme vidličkou a pomažeme celé žloutkem. Přeneseme n plech, kde celý závin složený ze čtverečků necháme jakoby v celku těsně u sebe, aby nám náplň nevytekla.

Pečeme na 200°C do zhnědnutí. Polejeme sirupem a necháme cca 30 minut nasáknout a vyjmeme ze sirupu. 

Zdroj: http://www.turkishfoodandrecipes.com/2009/10/samsa-desert-samsa-milfoy-tatlisi.html

Vánoční tvarohová štola

bez kynutí, ale OBROVSKÁ nejen velikostí, hlavně CHUTÍ

5OOg hladké mouky
250g měkkého tvarohu
125g cukru krystal
2 vejce
150g tuku (nejlépe másla)
1 a 1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr

čokoláda
oříšky
rozinky dle chuti 

na potření:

50g másla (rozpuštěné), 
cukr moučka
kakao

Všechny přísady na těsto, mimo čokolády, ořechů a rozinek zpracujeme dohromady. Ke konci přidáme všechny dobroty( u nás se rozinky nejí, tak já mám bez nich).

Pak z hmoty uděláme placku ( já nevyvaluju, jen rukama roztáhnu). Pravá štola by se měla složit jinak,ale já jen přeložím na půl a přenesu na plech vyložený papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečeme asi 45minut. Nemám přesný čas, zkouším špejlí..

Po vytažení z trouby potíráme rozpuštěným máslem. Nebojte se toho, štola snese hodně a to pak způsobí,že zůstane dlouho vláčná. Posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s kakaem a necháme vychladit.

Nejlepší je, když se nechá uležet, zabalená ve fólii. Děláme ji hlavně na Vánoce, protože nám chutná víc než vánočka. 

Štólu jsem dělala podle tohoto receptu na vánoce 2011 poprvé a musím říci, že je jednoduchá na přípravu, velice dobrá a vydrží krásně vláčná dost dlouhou dobu. Moc všem doma chutnala a nezbyl ani ždibeček...

Dle receptu na MMB uživatelka Šárka H. (s-arka) ID 132137

Vrstvený jablkový dort

1 hrnek dětské krupičky
1/2 hrnku jemně mletých vloček
1/2 hrnku mletých ořechů
1/2 hrnku třtinového cukru (v nouzi poslouží i krystal)
1 lžičku mleté skořice
1 kypřicí prášek do pečiva
asi kilo jablek, nastrouhaných nahrubo (šťavnaté)
půl hrnku rozpuštěného másla 
(tedy z půl kostky másla, jedná se o 125 gramů - nevadí, když bude ždibet chybět či naopak přebývat)

Nejprve si rozpálíme troubu na 180 stupňů.

Vezmeme si vhodně velkou mísu, do ní nasypeme všechny sypké ingredience. Začneme hrnkem dětské krupičky, přidáme půl hrnku vloček, půl hrnku a půl hrnku třtinového cukru. Přidáme lžičku skořice a balíček kypřicího prášku do pečiva a všechno pěkně zamícháme.

Nyní si nastrouháme nahrubo jablka. Pokud máme málo šťavnatá, přidáme k nim i trochu vody či obyčejné minerálky a zamícháme.

Pořádně si vymažeme dortovou formu a vysypeme ji hrubou moukou nebo strouhankou. Do vymazané a vysypané dortové formy nasypeme asi třetinu směsi a mírným potřásáním ji rovnoměrně rozprostřeme po dně formy. Můžeme si opatrně pomoci i rukou.

Na sypkou směs navrstvíme polovinu nastrouhaných jablek, uhladíme lžící a vsypeme další třetinu sypké směsi .Opět rovnoměrně rozprostřeme, navrstvíme zbylá strouhaná jablíčka, pěkně uhladíme, jako kdybychom dělali omítku a zasypeme zbytkem sypké směsi.

Rozpustíme si máslo a rozpuštěným máslem polijeme povrch celého jablíčkového zázraku. Lijeme pokud možno rovnoměrně tak, aby se máslo dostalo na všechny plochy. Máslo vytvoří vrstvu na dortíku a pomalu se vsákne dovnitř. 

Dortík šoupneme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi půl až třičtvrtě hodiny. Stav upečenosti nekontrolujeme klasicky špejlí, ale pouze podle barvy povrchu dortíku. Ten musí být úplně dozlatova vypečený, bez jediné loužičky másla na křupavém povrchu. Vločky spečením s máslem krásně zkaramelizují, máslo dodá kyprost a hebkost a mleté ořechy zase nádhernou vůni. A přitom je to jednoduché až běda. 

V řezu sice dort nevypadá nic moc, ale šťavnatá jablka se jím celým prolnou. Dortík je křehký, ale pokud jsme opatrní, není problém dortík nakrájet jako klasický dort. Pokud se nám přesto kousek rozsype, nemá to na chuť vliv. Když použijeme šťavnatá jablka ( nebo přidáme do sušších trochu tekutiny, dortík bude kompaktnější. :-)

původní recept převzatý z http://madlinakuchyne.blog.cz/

Výborné citronové muffiny

200 g polohrubé mouky
2 vejce
120g cukru
150 g bílého jogurtu
1 prášek do pečiva
šťáva a kůra z 1/2 citronu
90 ml oleje 

Nastrouhaná citronová kůra na posyp, nebo pouze moučkový cukr

Ušleháme vejce s cukrem do pěny a přidáme jogurt, olej a citronovou šťávu. Prošleháme. 

Poté přidáme mouku s práškem a kůrou z citronu a pečlivě zamícháme.

Těstem plníme košíčky ve formě cca do 3/4 formy.

Pečeme do zlatova na 170°C. Necháme vychladnout. 

Můžeme pouze pocukrovat, nebo ozdobit krémem či šlehačkou.

 Já zdobila klasickým máslovo pudinkovým krémem (puding jsem použila citronový) a posypala strouhanou citronovou kůrou. 

Zdroj: https://www.mimibazar.cz/recept/162985/vyborne-citronove-muffiny

Zuccotto

Korpus : 
4 vejce
tolik kolik váží celá vejce tolik polohr. mouky 
tolik kolik váží celá vejce tolik cukr krupice
8 lžic horké vody

Náplň :

6 lžic amaretta nebo jiného likéru, já dávala domácí Beylies
140 g čokolády
120 g přesátého cukru
60 g másla
450 ml smetany na šlehání
4 lžičky instantní kávy
hrst posekaných mandlí
30 g práškového cukru
2 ztužovače šlehačky (nemusí být)

Žloutky, cukr a vodu našleháme do husté směsi a vmícháme mouku a sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia.

Tradiční florentský krémový zákusek se připravuje ve skleněné míse vyložené potravinářskou fólií nebo alobalem. Já měla mísu nerezovou a také to stačilo. 

Velikost mísy odvíjí spotřebu surovin. Uvedené suroviny jsou na mísu cca 22cm v průměru a 8 cm vysokou. Výšku klidně můžete mít větší, jen nedáte korpus až po horní kraj mísy. 

Mísu si pokryjeme fólií a vyložíme nakrájeným korpusem. Já jsem nejprve z korpusu vykrojila kolo o něco menší než průměr mísy a zbytek nakrájela na pruhy cca 5 cm široké. Pruhy jsem vkládala do mísy kolem dokola obvodu a doplňovala zbytky korpusu, až byl celý vnitřek mísy kolem dokola a po dně zaplněn korpusem. Vznikla nám tak „piškotová mísa“. Korpus lze také nařezat na trojúhelníky a vyskládat je do mísy.

 Likérem pokropíme piškot a nezapomeneme ani na vykrojené kolo, které nám zbývá. Bude nakonec zakrývat dno dortu. 

Z části výše uvedených surovin si připravíme šlehačkový krém:

Vyšleháme 300ml smetany ( lze přidat ztužovač ) do tuha a k ní pak jemně zašleháme 2 lžičky instantní rozpustné kávy a 50g postrouhané čokolády. 

Krém rozetřeme po celé ploše korpusu v míse. V míse nám vznikne ještě nevyplněný střed, který zaplníme druhým krémem. 

Druhý krém
, jakési jádro dortu si připravíme takto:
Ve vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády ( 90g) a zatím než čokoláda trochu prochladne, umícháme změklé máslo se 120g cukru. Do vymíchaného másla s cukrem zašleháme prochladlou, ale tekutou čokoládu a přidáme 3 lžíce likéru na chuť. 

Touto hmotou doplníme střed dortu a celý dort přikryjeme piškotovým kolem, které jsme si na začátku vykrojili z korpusu. Pokud jsme kolo nevykrojili, doplníme dno zbytky korpusu co nám zůstal po vyložení mísy. Celé to trochu přimáčkneme, aby se vše pěkně spojilo a dáme do chladničky nejlépe přes noc. 

Druhý den vyklopíme dortík na talíř a opatrně sundáme fólii. Celý dort potřeme krémem připraveným ze 150ml šlehačky ( lze přidat ztužovač ), 2 lžiček instantní rozpustné kávy a 30g cukru. 
Povrch uhladíme a posypeme sekanými praženými mandlemi. Dort lze hned krájet, nebo se může nechat ještě krátce vychladit.   

převzato od uživatele Pavlína B. z webu mimibazar.cz 

ZPĚT